Mi a funkcionális edzés?

 

"Az evolúció által kialakított testünk rendeltetésszerű használata, a vele született kapacitások életben tartása, optimalizása"


 

A fenti fogalmat Radnai Tamás írta az egyik cikkében és  talán a legjobb leírasa annak mi a funkcionális edzés.

A funkcionális edzés a természetes mozgásokat  utánozza így minden egyes edzés az egész testet megdolgozza.A testünket a funkcionális edzés során egységként kezeljük és nem izomcsoportonként.  Az funkcionális edzéstől izmosabb,erősebb,kitartóbb és rugalmasabb leszel.  

 Leggyakrabban a saját testünket használjuk ellenállásként de többféle eszközt is igénybe lehet venni (súly,kötél,kettlebell stb.) A funkcionális edzést végezhejtjük önálló tevékenységként vagy valamilyen spotág specifikációjaként.

Az edzések alkalmasak izomnövelésre és zsírégetésre is egyaránt.

Az ilyen edzések igen változatosak így nem lehet megunni.

 

 

Egy másik megközelítése a funkcionális edzésnek.

Világszínvonalú fitness 100 szóban

  • Egyél húst, zöldséget és magvakat, némi gyümölcsöt, de kevés keményítőt és semmi cukrot. Olyan mennyiségeket fogyassz, ami fenntartja a teljesítményt, de a testzsírt nem.

  • Gyakorold és eddzd a fő gyakorlatokat: elemelést, felvételt, guggolást, nyomásokat, lökést, szakítást. Hasonlóképpen, sajátítsd el a gimnasztika alapvető elemeit is: húzódzkodást, tolódzkodást, kötélmászást, fekvőtámaszt, felülést, nyomást kézállásba, szaltókat, spárgákat és tartásokat. Kerékpározz, fuss, ússz, evezz, stb. keményen és gyorsan!

  • Heti 5-6 napon keverd ezeket az elemeket minden elképzelhető kombinációban, amit csak a kreativitásod megenged. A megszokás ellenség. Legyenek az edzéseid rövidek és intenzívek.

Rendszeresen tanulj meg és vegyél részt új sportokban. 

 

Az oldalon található edzéseket ajánlatos végezni a funkcionalitás kialakításához.

 

Forrás.tesztoszteron.hu